Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

1.000 vergi mükellefine teşekkür mektubu

İstanbul Gelir İdaresi, son 5 yıl boyunca vergilerini düzenli olarak ödeyen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine teşekkür yazısı gönderecek.

İstanbul Gelir İdaresi Başkanı Mustafa Dakın, İş Kuleleri’nde İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) tarafından düzenlenen “Kurumlar Vergisi” konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı olarak en temel hedeflerinin daha iyi bir Türkiye olduğunu ve bunun da daha iyi toplanan vergilerle sağlanacağını söyledi.

Vergi dairelerini mükelleflerin gitmekten korktuğu yer değil, gittiklerinde güzel muamele gördükleri, işlerinin halledildiği bir yer olmasını hedeflediklerini ifade eden Dakın, “Yaptığımız iş vergi toplamak. Zaten yeterince sevimsiz. Bazılarının canını almak, parasını almaktan daha kolaydır. Bunu daha da sevimsizleştirmemek için personelimize mesaj iletiyoruz” dedi.

Dakın, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı olarak yönetimde değişiklik, şeffaflık ve mükellef odaklı yaklaşım öngördüklerini, alacağına karşı son derece duyarsız, ödeme emri bile tebliğ edemeyen bir gelir idaresinden, alacağını takip edebilen, ödenmediğinde ödenmeme sebeplerini araştıran bir gelir idaresi yönetimi sergilediklerini söyledi.

“Mükellefe alacağını vermemekte nedense şahiniz”

Dakın, “Bir taraftan alacağımızı takip etmezken, diğer taraftan mükellefin haklı alacağı olan KDV iadelerini vermemekte nedense bir şahinliğimiz var. Bu durumu kaldıracağız. Bu zihinsel değişimi gerektirdiği için zamana ihtiyacımız var. Ama istiyoruz ki kamunun kanunlardan gelen vergi alacağını almak, mükellefin de kanunlardan gelen birtakım alacağını vermek. Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim etmek” diye konuştu.

Kurum bünyesinde KDV iadesi takip sistemini uygulamaya koyduklarını, mükelleflerin verdikleri iade talep dilekçelerinin hangi aşamada olduğunu yönetim olarak takip ettiklerini belirten Dakın, bunun olumlu sonuçlarını da aldıklarını söyledi.

“Enayi’ çok yok”

Mustafa Dakın, gelir vergisini düzenli ödeyenlere ilişkin yeni bir uygulama başlatacaklarını da belirterek, “Son 5 yıl boyunca vergilerini düzenli olarak ödeyen, kendilerine gecikme zammı hesaplanmamış gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine imzamla teşekkür yazısı hazırlayıp göndereceğim” dedi.

Ticaret Odası’nın toplantısında bir kişinin kendisine vergisini düzenli ödediğini belirterek “ben enayi miyim?” dediğini aktaran Dakın, “Ama onun tabiriyle ‘enayi’ çok yok. O kadar az var ki bunların her birisine ben kendi imzamla teşekkür mektubu gönderebilecek durumdayım” diye konuştu.

Dakın, İstanbul’da 350 bini kurumsal, 850 bini de gelir vergisi mükellefi olmak üzere toplam 1 milyon 200 bin mükellef bulunduğunu, bunlardan 100 bin liranın üzerinde vergi ödeyen kurumlar vergisi mükellefi ile 250 bin liranın üzerinde vergi ödeyen gelir vergisi mükellefinden bin kişiye teşekkür mektubu göndereceğini bildirdi.

İSMMMO Başkanı Arıkan

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan da yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini, bunun erteleneceğini herkesin unutması gerektiğini söyledi. Kanunla ilgili iş dünyasının tereddüt ettiği konular başta olmak üzere birçok alanda yeni düzenlemeler yapılacağını ifade eden Arıkan, “Son hazırlıkları yapma zamanı geldi. Kanun yürürlüğe girdiği zaman bu işin asıl sorumluluğunu bizler yükleneceğiz. İş dünyasını biz yönlendireceğiz. İkincil düzenlemeleri bu meslek camiası çok iyi öğrenmek ve müşteriye de doğru yön vermek zorunda” dedi.

Arıkan, Türkiye’de vergi gelirlerinin 27 milyarının kurumlar, 48,8 milyarının da gelir vergisinden oluştuğunu, gelir vergisinin 44,3 milyarının da stopaj yoluyla toplandığını vurguladı. Her yıl nüfusun 4 milyon artmasına karşın vergi mükellef sayısında artışın 331 binde kaldığına işaret eden Arıkan, 75 milyon nüfusta mükellef sayısının 6 milyon 400 bin civarında olduğunu, 2010’da 210 milyar lira olan tahsilat oranının 2011’de yüzde 20,5 artışla 253 milyar liraya çıktığını ve toplanan vergilerde 111 milyar lira ile İstanbul’un birinci olduğunu vurguladı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *